2013. február 17., vasárnap

Szivárvány torta / Rainbow cake


Ami kell:
sárga, piros, kék színezők, ezekből keverhetőek a színek. 
(Én az olcsó műanyag-bigyóban kaphatót használtam, bevált.)

Tippek:
A tészta sárgája nélküli fehér piskóta.
A tortaformát vajazni kell, nem jó a papíros módszer, mert vékonyak a lapok.
A tésztát jó élénkre kell színezni, mert süléssel kicsit világosabb lesz.
Tehát piskóta:
  • 2 tojás fehérje 2 ek cukorral habbá verve
  • csipet só
  • 2 ek liszt
  • színező

A habba beleforgatom a lisztet, és végül nyakon öntöm a színezővel, alaposan homogén színűre keverem.

Hatszor ismétlem, mire elkészül a tészta kisül a piskóta. Egy lap kb 6-8 perc 180 fokon.
Egyesével kisütöm a hat színt (tudom, hogy hét illenék, de ennyi pont megteszi):

  • piros, 
  • narancssárga (sárga+piros),
  • sárga, 
  • zöld (sárga+pici kék), 
  • kék, 
  • lila (piros+pici kék)

Mindenképpen világos krém kell, egy epres tuti elrontaná a színeket.
Én citromost készítek:

  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 2,5 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 nagy citrom
  • 3dl tejszín (állati tejszínhez fixáló sem árt)
Mielőtt a pudingnak nekiesnék lereszelem a citrom héját, félreteszem.
A pudingport a cukorral, és a citromlé felével elkeverem simára.
A tejet felrakom, és felforralom, majd beleöntöm a pudingos keveréket, hagyom, hogy egyet rottyanjon, és kész. Jó sűrű lesz.
Hagyom kihűlni, általában vízfürdőn, közben beleteszem a citrom lereszelt héját. Még ilyenkor ízesíthető citromlével vagy cukorral.
Felverem a tejszínt kemény habbá.
A kihűlt pudingot botmixerrel egészen simára dolgozom. Ha nagyon sűrű, pici tejszínhabbal lazítom végül laza  mozdulatokkal összeforgatom a habbal.

A színsorrendet betartva töltjük be a piskótánkat. Mehet a hűtőbe és kb 2-3 óra múlva fogyasztható.

A képen a tej és szójamentes változat látható.
Forrás: www.cileekonyha.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése